Constitution Avenue

Our clients have lived all over the world, and took their honeymoon to Positano, Italy. After bringing back a lively and colorful hand painted table custom made for them, they wanted to incorporate it into their home as a treasured piece of art. This cherished piece became the focal point in the design.

The condo in Washington, DC, was dark, dated, and significantly closed off. We took the space down to the studs, opened up walls, created arches, and made the home feel open, bright, uplifting, and modern Italian inspired.

With the bright and colorful table as the centerpiece, all other aspects of the design had to compliment it without competing for attention. By restricting the color palette to soft creams, tans, golds, and blues, the condo transformed into a visually connected and peaceful retreat. A custom designed kitchen and banquette gave our clients storage tailored to the items they use often, and not so often, so that downsizing to a smaller space actually fit their lives better than their previous home with more space that served little practical function.

The kitchen has no backsplash as you see. Our client is an artist and often makes handmade tile. We reserved this backsplash space for her to be creative and put her passion into the homes’ aesthetic.

On this project, we partnered with Stuart Thomson of Thomson Carpentry LLC.

 

ArborAtelierDC-001-AngelaNewtonRoyPhotography.jpg
ArborAtelierDC-016-AngelaNewtonRoyPhotography.jpg
ArborAtelierDC-017-AngelaNewtonRoyPhotography.jpg
ArborAtelierDC-081-AngelaNewtonRoyPhotography.jpg
ArborAtelierDC-106-AngelaNewtonRoyPhotography.jpg

Monument Street

This home dates back to the early 1900’s. Our clients approached us with the proposition of turning this home from a multifamily rental to a single family unit. Needless to say, it had undergone many uses over it’s lifetime, and needed to now properly function for a family of four (and two dogs!).

The biggest need was to create a larger kitchen. We looked at the old layout and decided that reorienting the kitchen would give us more space. However, this new layout required a large, load bearing wall to be removed. Not a problem. We removed the wall, and in it’s place put in a 25’ steel I-beam to shore up the second story. We doubled the size of the existing kitchen, stole square footage from an adjoining oversized half bath, and voila’! A large, light filled space was now ready to become a kitchen fit for the size of our clients’ family, as well as the size of the home.

The center of the kitchen provides all the function necessary for a good work triangle between the sink, refrigerator, and stove. The island countertop is a beautiful, Victoria Falls quartzite, while the perimeter quartz countertops complement the cream veining in the island’s stone.

On the window wall, we relocated a washer and dryer unit to be concealed behind the tall cabinetry. The flow of this space is seamless, and we couldn’t be happier with the turnout.

Another major part of the renovation was expanding the upstairs bathroom and making it more of a “master,” for the whole family. We took space from an adjoining closet, worked with the roof pitch and created a room that felt open, had plenty of storage, a bathtub for the kids, and a luxurious shower for the adults.

Kathryn Burgess-Monument St-03- copy.jpg
ArborAtelier_Monument_-05-AngelaNewtonRoyPhotography.jpg
ArborAtelier_Monument_-21-AngelaNewtonRoyPhotography.jpg
ArborAtelier_Monument_-32-AngelaNewtonRoyPhotography.jpg
ArborAtelier_Monument_-91-AngelaNewtonRoyPhotography.jpg
Kathryn Burgess-Monument St-05-.jpg

 

A Cheyenne Mountain home gets a classic look.

 

This home in the coveted Cheyenne Mountain district 12 in Colorado Springs endured many years of basement flooding, rendering it un-usable to the previous owners. Not only did we remodel this property to mitigate the flooding and make the home safe, but we also transformed the home from a five bedroom two bath to a four bedroom three bath home. 

With the greater usability of a master suite and extra guest bathroom up stairs, an open floor plan in the main living space, and basement flood mitigation, this home proves that form should always follow function. 

 

 
IMG_3199.JPG
IMG_3239.JPG
IMG_3317.jpg

Basic new build gets personality.

 

This contractor grade kitchen and living area got an upgrade with window dressings to frame the beautiful view of the Colorado Rockies, and a kitchen worthy of displaying our client's pottery collection.

 

 
10732 Torreys Peak Way_33.jpg
10732 Torreys Peak Way_23.jpg
10732 Torreys Peak Way_38.JPG
10732 Torreys Peak Way_08.jpg
532B7061.jpg
10732 Torreys Peak Way_24.jpg

Clean, Classic, and Transitional Elements in Mountain Shadows.

 

This home in Mountain Shadows receives an upgraded master bath and walk-in closet remodel designed to feel clean and contemporary. Drawer storage in the vanity provide major function, and the vanity itself is 24" vs the typical 21" deep giving more storage and more countertop space.

The kitchen received an upgrade as well with heightened and painted cabinets, quartz countertops, and a custom stained birch wood island.

 

 
IMG_3645.JPG
IMG_3625.JPG
IMG_3617.JPG
IMG_1110.jpg
IMG_1016_edited-1.jpg

 30th Street

This has by far been the smallest bathroom we have tackled. This bathroom embodied the retro era with red and black checkerboard tile covering the floors and walls. A thick, lathe and plaster wall separated the shower from the rest of the space, and made the bathroom feel even smaller. Pipes were freezing and leaking in the walls due to their northern orientation and a full remodeling to remedy the situation was in order.

We started with the idea to create a visual expanse. For such a tiny bathroom, it seems impossible to achieve that feeling. However, we accomplished this look by keeping grout lines closely matching the tile and as few of them as possible. The same tile ran all the way to the ceiling and covered the floor. Fewer transitions physically and visually made this space transform.

Because this was the “Gentlemen’s Bathroom” in the house, we added a skirted toilet for easy cleanup. A custom vanity and drawer were built and floated on the wall so we could keep the visual space in the room expansive. Of course an extra tall glass shower door and zero entry shower helped the flow as well.

2018-03-09+20.46.36.jpg
2018-03-09 20.44.03.jpg
2018-03-09 21.18.56.jpg